Ads 468x60px

Pages

2010. 12. 26.

Karácsonyi torta



Tészta:
  • 4 nagy tojás 
  • 80 g cukor
  • 100 g liszt 
  • vanília aroma
  • pici narancslé

Csokoládé krém: 
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 ml tejszín
  • 2 evőkanál narancslé 
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1-2 evőkanál kandírozott mandarinhéj vagy narancshéj

Sajtkrémes máz a tetejére: 
  • 200 g sajtkrém
  • 50 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 narancs  reszelt héja
  • 1 evőkanál narancslé
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor

18-20 cm-es kapcsos tortaforma

Cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília aromát és a narancs levet, majd a lisztet is jól beledolgozzuk, legvégül a kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan beleforgatjuk a masszába. Alacsony hőfokon 40-45 percig sütjük előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában.

Közben az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük a tejszínt, narancs levét és héját, kandírozott mandarin héjat. Ezután 1-2 órára behűtjük a krémet.

Ha a torta kész, hagyjuk hűlni, majd óvatosan kapcsoljuk le róla a tortaformát. Vágjuk 3 részre. A csokoládékrémet kivesszük a hűtőből és habverővel fellazítjuk, majd megkenjük vele a tortalapokat. Szépen egymásra rakosgatjuk és újra betesszük a hűtőbe egy órára. Közben elkészítjük a fehér mázat a tetejére, összetevőket habverővel jól eldolgozzuk, ezt is hűtőbe rakjuk kis időre. Fél óra múlva megkenjük vele a torta tetejét és oldalát is. Díszíthetjük bármivel, én most fondant-ból készítettem csillagokat és fenyőfákat a tortához. Fondant receptet itt találtam.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése